zondag 14 oktober 2012

verschillen in de kerk
  Waarom toch al die verschillen in de kerk??

  Waarom predikt de één dit, en de ander dat..?

  Zijn er soms mensen die niet toegelaten werden tot de Evangelische tak, daar ze geen volwassen doop hadden ontvangen? Geen volwassen doop....geen aandeel in de gemeenschap. Al ben je gedoopt als kind, en heb je als volwassene die doop bevestigd met je ‘ja’ woord bij je belijdenis. Helaas pindakaas. Niet genoeg, niet compleet. 
  Vanuit de traditionele kerk wordt er al niet beter gereageerd. Ik heb het verhaal gehoord van een voormalig Evangelisch gedoopt lid, we noemen hem Ed. Deze is echter omgevallen met die poppenkast, zoals Ed dat zelf noemt. Nu Ed zich heeft gewend tot een doorsnee Nederlands Hervormde kerk kreeg hij te horen dat hij niet aan het avondmaal mocht, omdat hij geen belijdenis had gedaan. Op zijn argument, dat hij volwassen gedoopt is en hij het onnodig vindt om de belijdenis die hij daarbij heeft afgelegd nog eens te herhalen, was het antwoord: helaas pindakaas, niet genoeg, niet compleet. In tweede instantie heeft de dominee over zijn hart gestreken en hem uitgenodigd aan het volgende avondmaal deel te nemen, maar de dominee is zover ik het begrijp teruggefloten door de kerkenraad. Ed was hier zo ontdaan over, dat hij er vol sarcasme over sprak.
  Toen ik het laatste verhaal vertelde aan onze, over het algemeen, rustig kalme dochter, schoot zij volledig uit haar slof. Het zal toch niet waar zijn. Verbijsterd en hoofdschuddend keek ze me aan.
Dit brengt me tot de volgende anekdote.

  Komt een gelovig man in de hemel. Samen met Petrus is hij op weg.
Hij praat honderduit over het feit dat hij hier is, thuis bij zijn God en Heer. Lovend en blij doet hij zijn relaas. 
  Petrus zegt telkens: “Even stil” en dan mag de man weer verder praten. 
  Na drie keer het zwijgen te zijn opgelegd vraagt hij: “Waarom moet ik telkens mijn mond houden als we langs een deur lopen?” Petrus  antwoord: “Achter de eerste deur zitten de Gereformeerden en achter de tweede de Hervormden en achter de derde leden van de Pinkstergemeente. Verderop hebben we ook nog de Katholieken en...ach te veel om op te noemen. Even kort gezegd denken zij allen dat zij de enige hier zijn. Om relletjes te voorkomen willen we dat voorlopig maar even zo laten”. 
  Moraal van dit verhaal. Mensen denken dat hun regels nodig zijn om het juiste pad te bewandelen. Regels zijn regels. Jammer, altijd maar praten over de verschillen en niet over de echte overeenkomsten tussen ons, namelijk; de enige weg is toch achter Jezus aan? De man uit Nazareth, die op een bepaalde manier toch graag de bezem door de kerk haalde, en het voorhangsel deed scheuren. Toegang voor allen.
  Ach, je hebt er misschien niets aan, maar wilde het toch even kwijt. Ik wens je t.z.t. een goed gesprek met Petrus.
Grts Irene

4 opmerkingen:

 1. Hoe herkenbaar die Ed. Weet je, vroeger toen ik nog maar net christen was en wel eens hoorde over mensen die de kerk verlieten om dit soort zaken, verbaasde het mij. Nu ik zelf jaren mee mag draaien begrijp ik hen veel beter want je zou er moedeloos van worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach ja, ik hoor pas de laatste jaren over deze misstanden. Ongelofelijk. 'by the way' als je nog een nieuwe woonplaats zoekt, hier in ons dorp wordt je wel geaccepteerd in de 'minder zware' NH kerk. (Nieuw-Lekkerland) Kom je toch lekker bij ons...!?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is een rare bedoening inderdaad al die door mensen bedachtte regels en wetten voor de kerk. Zelf ben ik nu dooplid van de NH kerk en ga wel belijdenis doen ook. Niet omdat dat moet maar omdat ik dat zelf wil.Ik mag wel meedoen aan het avondmaal omdat ik van huis uit katholiek was en dus al gedoopt en communie gedaan. Ik ga dat toch ook bij ons eens navragen hoe ze er hier instan met dit soort dingen.

  Groet,Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Marie Louise, leuk je op mijn blog te ontmoeten. Over die kerken, bij ons mag een volwassen gedoopt lid in ieder geval zich als volwaardig lid beschouwen. Ach, ik snap wel een beetje waar die regels vandaan komen, maar het is nu toch steeds meer de bedoeling 'samen op weg te gaan?' Wordt tijd dat we dat gaan doen. En eh, belijdenis doen is fijn voor jezelf. Kijk er zelf nog steeds met een blij gevoel op terug.

  BeantwoordenVerwijderen